Casus 3

Meneer Idsinga

Op jouw afdeling is meneer Idsinga opgenomen. Deze meneer is homoseksueel en draagt dit ook uit. Je collega Nel is streng gereformeerd. Zij geeft aan de verzorging van deze cliënt moeilijk te vinden, gezien zijn levenswijze nu – en zeker vroeger. Nel bespreekt haar mening, met uitgesproken onderbouwing, ten opzichte van de levenswijze van meneer Idsinga graag met collega’s. Nel is zelfs zo stellig dat de collega’s haar geen weerwoord geven. Jij komt het kantoor binnen waar Nel net weer bezig is met het ventileren van haar gevoelens over dit onderwerp naar een aantal collega’s die daar graag naar luisteren.

Bekijk vragen

VRAGEN

Hoe ga je als collega met deze situatie om?

Bekijk het antwoord

 

Hoe ga je hier als leidinggevende mee om?

Bekijk het antwoord

Nel heeft het recht op haar mening maar zal zich professioneel moeten opstellen. Haar gevoel raakt ze niet kwijt ook al zal ze voor meneer Idsinga moeten zorgen. Het is belangrijk om LHBT met Nel bespreekbaar te maken. Nel kan aangesproken worden op de zorgvisie en kernwaarden. Samen kijken hoe het beste met de situatie kan worden omgegaan, dit kan namelijk ook bij andere bewoners gebeuren.

Je kunt de medewerkers aangeven dat dit soort zaken thuishoren in bijvoorbeeld een werkoverleg en niet in de zusterpost.

Verder ga je na of meneer Idsinga last heeft van het gedrag van Nel, hij is namelijk afhankelijk van de zorg van Nel. Als meneer Idsinga de zorgverlening (en mening) van Nel als vervelend ervaart, kan je overwegen de zorg (tijdelijk) door andere medewerkers te laten uitvoeren.

Video
Contact

Verstuur