Meneer Brugman is op de afdeling  BW-PG (begeleid wonen psychogeriatrie) komen wonen. Bij het inruimen van zijn kamer  vertelt meneer  honderduit over zijn partner die vorig jaar is overleden. Ze hebben 36 jaar samengewoond. Je merkt dat het verlies hem veel doet. Hij is het afgelopen jaar erg eenzaam geweest en heeft bij niemand zijn verhaal kunnen vertellen. Je weet dat er op afdeling bewoners zijn die niet erg positief staan tegenover homoseksualiteit en je verwacht negatieve reacties van andere bewoners wanneer meneer Brugman op dezelfde manier over zijn partner praat in de huiskamer.

VRAGEN

Casus 2

Meneer Brugman

Vragen
Wat zijn de rechten van meneer Brugman?

 

Denk aan

Wat zijn de rechten van de andere bewoners?

 

Denk aan

Hoe ga je hiermee om?

 

 

Denk aan

Dhr. Brugman heeft het recht op het  uiten van zijn persoonlijke  gevoelens waar en wanneer hij dat wil. Wel kun met hem in gesprek gaan over eventuele reacties die hij zou kunnen krijgen van andere bewoners zodat hij daar op voorbereid is.

Medebewoners hebben het recht om  niet naar dhr. Brugman te willen/hoeven luisteren. Zij mogen echter niet discrimineren door een oordeel over de gevoelens van dhr. Brugman te geven/uiten.

Vooraf bespreekbaar maken  tijdens koffie kan hierin ondersteunend zijn, niet persoonlijk benoemen maar breed bespreken . Hulp inzetten van ervaringsdeskundigen kan verhelderend werken. Wees respectvol zoals je dat naar iedereen  bent. Verwijs naar de activiteiten die er voor LHBT zijn binnen Argos Zorggroep en daarbuiten.

Video
Contact

Verstuur