Handhygiëne
Wat doe je wel, wat doe je niet?

Bij handen wassen maken we onderscheid in het wassen met 1) water en zeep en 2) desinfecteren. Op deze pagina frissen we de kennis weer eens op, welke methode je wanneer toepast. Ook kun je terugvinden hoe je dit doet.

LEES VERDER
Waarom is handen wassen van levensbelang?!
Water en Zeep 

Dit is het reinigen van de handen met water en vloeibare zeep, gevolgd door het afdrogen ervan. Dit doe je bij zichtbare verontreiniging, of wanneer er bloed of andere lichaamsvloeistoffen op de handen zitten. De momenten waarbij je in ieder geval je handen wast zijn:
– Aanvang van de dienst
– Na toiletbezoek
– Bij hoesten en niezen
– Rond de maaltijd

Hoe was je ook al weer je handen?

Desinfectans 

Als je handen niet zichtbaar verontreinigd zijn, heeft het de voorkeur om je handen schoon te maken met desinfectans. Dit doe je door het inwrijven van de handen met handalcohol totdat de handen droog zijn. Het doel is het doden van de micro-organismen die op de handen aanwezig zijn.

Wanneer pas je dit toe? Tenminste na iedere zorghandeling!

Hoe desinfecteer je ook al weer je handen?

water en zeep

Bespreek met elkaar de volgende punten:
Het gebruik van desinfectans is in de meeste gevallen beter dan wassen met water en zeep.

Argos Zorggroep heeft op alle locaties de juiste desinfectans die alle virussen en bacteriën doodt.

Het dragen van handschoenen betekent niet dat je je handen niet hoeft te wassen!

Handhygiëne bestaat niet alleen uit het wassen van de handen, maar ook uit; het verzorgen van je handen met handcrème, het korthouden van de nagels en het niet dragen van sieraden.

Noro is een van de meest besmettelijke virussen in het verpleeghuis die via de lucht verspreid wordt en braken/diarree veroorzaakt.

Binnen Argos Zorggroep is er de stuurgroep Hygiëne en Infectiepreventie (HIP) actief. In het Handboek hygiëne en infectiepreventie staat het beleid rondom dit onderwerp beschreven.

Een collega gebruikt desinfectans op net gewassen natte handen. Wat vind je daarvan? Werkt dat eigenlijk wel?

Video
Contact

Verstuur